Blog FRANCUSKIE TOSTY

< wróć do bloga

Kuchnia

b

FRANCUSKIE TOSTY

Nie ma nic lepszego, jak rozgrzewające i słodkie śniadanie w pochmurny jesienny dzień. Puszysta chałka z aromatycznym masłem, oprószona cukrem pudrem najlepiej smakuje z ulubionymi sezonowymi owocami i szklanką mleka.

W Hong Kongu, gdzie francuskie tosty uchodzą za wielki przysmak, podaje się je do popołudniowej herbaty – wypróbujcie je też o tej porze dnia. Składniki: – 1 chałka – 2 jajka – 100 ml mleka – 2 łyżki cukru – łyżka masła + dodatki: owoce sezonowe, cukier puder, syrop klonowy, szczypta cynamonu i kardamonu Przygotowanie 1. Chałkę pokrój na dość grube plastry. W głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem i cukrem. Kromki pieczywa wymocz w masie jajecznej. 2. Na rozgrzanej patelni rozpuść 3 łyżki masła. Plastry chałki otoczone jajkiem smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony. Tosty powinny być przyrumienione na złoto. 3. Tosty odsącz delikatnie z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z syropem klonowym lub cukrem pudrem i owocami. Smacznego! Zdjęcie: Local Milk

< wróć do bloga